(0232) 461 46 12 - (0546) 232 35 62
Yargı Kararları
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay kararlarını ilk önce siz öğrenin !
TÜMÜNÜ GÖR

Sokağa Çıkma Yasağı Cezası Nasıl İptal Edilir?

Sokağa çıkma yasağını ihlali için kesilen idari para cezaları nasıl iptal edilir sorusunun cevabı bu makalede.

Sokağa Çıkma Yasağı  Cezası Nasıl İptal Edilir?

Sokağa Çıkma Yasağı Para Cezası Nedir?

Sokağa çıkma yasağının cezası İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı karar metnine göre şöyledir:

Belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda;

Gereğini önemle arz ve rica ederim.”

Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. Maddesi: Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, iki yüz elli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

Kanunlarda yazılı idari para cezaları her yıl güncellenmektedir. 2020 yılı için Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. Maddesini ihlal etmenin cezası 3186 TL’ye kadar olarak belirlenmiştir.

Sokağa Çıkma Yasağı Para Cezası İdari Para Cezasıdır.

İdari para cezası, devletin idari kurumları tarafından verilen para cezalarıdır. İdari para cezası verebilecek kurumların bazıları şunlardır: Bakanlıklar, belediyeler, emniyet, kaymakamlık, valilik, sosyal güvenlik kurumu.

İdari para cezaları, vatandaşın kabahat niteliğindeki fiillerine karşı verilir. Bu nedenle idari para cezası ödenmezse hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır.

Sokağa Çıkma Yasağı Para Cezası Anayasaya Aykırı Mıdır?

Anayasa madde 13: Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.

30 Büyükşehir ve Zonguldak ilinde İç İşleri Bakanlığı Genelgesi ile uygulanan Sokağa Çıkma Yasağı Anayasa’nın 13. Maddesine aykırılık oluşturmaktadır. Temel hak ve hürriyetler yalnızca kanunla sınırlandırılabileceğinden İç İşleri Bakanlığı tarafından açıklanan rakama göre; idari para cezası uygulanan 24 bin 88 kişi idari para cezasına cezaya itiraz etme hakları vardır.

İdari Para Cezasına İtiraz Süresi Ne Kadardır?

İdari para cezasına itiraz süresi, genel olarak 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27. maddesine göre 15 gündür. İtiraz süresi idari para cezasının ilgili kişiye tebliğinden, yani para cezasına dair yaptırım kararının eline ulaşmasından itibaren başlar.

Ancak Türkiye’nin neresinde olursanız olun sokağa çıkma yasağı cezalarınıza itiraz etmek için 0232 461 461 2 – 0546 232 35 62 – 0505 915 66 40 numaralı telefonlardan bizlere ulaşabilirsiniz.

14 Nisan 2020
1.855 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN