(0232) 461 46 12 - (0546) 232 35 62
Yargı Kararları
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay kararlarını ilk önce siz öğrenin !
TÜMÜNÜ GÖR

İnşaat Sözleşmeleri Uygulamasında Zorunlu Dava Arkadaşlığı

İnşaat Sözleşmeleri Uygulamasında Zorunlu Dava Arkadaşlığı

İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ UYGULAMASINDA ZORUNLU DAVA ARKADAŞLIĞI

HMK 59: “Maddi hukuka göre, bir hakkın birden fazla kimse tarafından birlikte kullanılması veya birden fazla kimseye karşı birlikte ileri sürülmesi ve tamamı hakkında tek hüküm verilmesi gereken hallerde, mecburi dava arkadaşlığı vardır.”

HMK 60:” Mecburi dava arkadaşları, ancak birlikte dava açabilir veya aleyhlerine de birlikte dava açılabilir. Bu tür dava arkadaşlığında, dava arkadaşları birlikte hareket etmek zorundadır. Ancak, duruşmaya gelmiş olan dava arkadaşlarının yapmış oldukları usul işlemleri, usulüne uygun olarak davet edildiği halde duruşmaya gelmemiş olan dava arkadaşları bakımından da hüküm ifade eder.”

Dava konusu olan hak, birden fazla kişi arasında ortak olup da, bu hukuki ilişki hakkında mahkemece bütün ilgililer için aynı şekilde ve tek bir karar verilmesi gereken hallerde dava arkadaşlığının maddi bakımdan mecburi olduğunun kabulü gerekir. Diğer bir ifadeyle, bir hakkın birden fazla kişi tarafından birlikte veya birden fazla kişiye karşı kullanılmasının zorunlu olduğu hallerde, birden fazla kişi zorunlu dava arkadaşıdır.”

   HGK, Esas: 2014/ 6-92 , Karar: 2015 / 789 , Karar Tarihi: 28.01.2015

İnşaat sözleşmelerinden kaynaklanan davalarda mecburi dava arkadaşlığına örnek olarak şu durumları verebiliriz.

  • Tüketicinin Temliken satışa dayalı olarak açtığı tescil davasında arsa sahibi ve yüklenici arasında mecburi dava arkadaşlığı vardır.
  • Paylı mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde apkis yapılması için bütün paydaşların onayı gerekir. Bu sözleşmenin feshi için mahkemeye gidilmesi durumunda gene bütün paydaşların davacı olması gerekir.(anlaşmalı fesihte de bütün paydaşların beraber hareketi gerekmektedir.) Aynı şekilde yüklenicinin açacağı fesih davasındada paydaşların tamamı davalı olarak gösterilmelidir.
  • Adi ortaklığın taraf olduğu sözleşmelerde, ortaklar arası mecburi dava arkadaşlığı vardır. Çünkü adi ortaklığın tüzel kişiliği yoktur.
  • Ayrıca sözleşmecinin mirasçıları arasında zorunlu dava arkadaşlığı vardır.

etiketler: gayrimenkul avukatı , izmir avukat, İzmir Gayrimenkul Avukatı

03 Mayıs 2019
1.033 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN